20 godina Bosmana: Suđenje koje je promijenilo nogomet…

Na današnji je dan prije 20 godina Belgijac Jean-Marc Bosman dobio tužbu protiv Liègea, saveza i Uefe zbog manipulacije transferom i promijenio pravila prodaje…

Utorak, 15. 12. 2015. u 13:17, zadnja izmjena prije 4 sata i 54 minute
  
Piše:

Josip Tolić


Jean-Marc Bosman na današnji je dan prije 20 godina dobio sudski spor koji je u potpunosti promijenio svijet nogometaša i omogućio im lakši odlazak iz klubova po isteku ugovora, čak i prije njegova isteka, ali i ukinuo broj nogometaša državljana Europske unije u momčadi.

Bosman je karijeru počeo u Standardu iz Liègea, potom i u Liègeu koji ga nije htio pustiti – a nije ni morao. Naime, u to vrijeme (1980-ih) klub je jedini bio mjerodavan za odluku oko odlaska, čak i nakon isteka ugovora kojeg nisu smjeli odbiti potpisati. Bosman se smatrao zarobljenikom, a od zainteresiranog Dunkirka tražili su četiri puta više novca nego što bi Liège njemu platio.

Igraču je prekipjelo i odlučio je tužiti klub, savez, ali i Uefu Europskom sudu pravde u Luksemburgu. Nakon više od dvije godine suđenja, tijekom kojih je Bosman nogomet igrao tek amaterski u nižim ligama jer drugačije nije smio, 15. prosinca 1995. dobio je spor koji je omogućio revoluciju u nogometu.

S klubova, koji su prije bili jedini nadležni odlučivati o sudbini igrača, danas su igrači i njihovi menadžeri kojima ugovori pogoduju papa mogu i ucjenjivati svoje poslodavce visinom plaće žele li ih zadržati. Ta je presuda utjecala i na broj transfera koji se u zadnjih 20 godina i više nego utrostručio.

Kao naknadu štete Bosman je dobio gotovo milijun eura, ali brzo ih je potrošio na loše investicije poput posebne majice kratkih rukava koja je bila namijenjena svim igračima koji su profitirali ishodom njegove tužbe na sudu. No prodao je tek jednu, i to sinu njegova odvjetnika.

Karijeru je završio samo nekoliko mjeseci nakon što je dobio suđenje, a ubrzo se uvukao u probleme s porezom papa je morao prodati drugu kuću i skupi Porsche. Prije dvije godine završio je i u zatvoru zbog napada na djevojku i kćer jer mu nisu dozvolile konzumiranje alkohola.

Pirlo, Pogba, Lewandowski… 20 najboljih transfera u 20 godina Bosmanovog pravila donosi Goal

* {margin: 0 auto;}
]]>

Tagovi:

suđenje,

jean-marc bosmanIzdvojeni komentari
1 komentara
Pogledaj sve komentare

prije 2 sata i 30 minuta

zerofear:

Gosp. Toliću, ovo je super članak i svaka čast. Nisam znao za Bosmana. Čuo sam za Bosmanovo pravilo nekad ali nisam nikad čuo pozadinu priče a naravno da mi nije padalo na pamet guglati, papa evo hvala na informacijama. Bilo bi zaista lijepo kad biste nam objavili još povijesnih članaka i slučajeva vezanih za nogomet (ili neki drugi sport), tako da se ujedno i obrazujemo malo. 24sata su moćan i praćen medij, bilo bi lijepo to iskoristiti i u ovakve svrhe. Hvala.
prikaži sve

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>