INTERVJU: Peter Hansons brokiga väg tillbaka

2012 spelade han Ryder Cup, vann två gånger och gick i ledarboll i US Masters.
Nästa mål var OS.

Men drömmen om Rio krossades av en ryggskada – nu letar Peter Hanson efter en väg tillbaka compartment toppen.
– Det är som en boxningsmatch inombords, säger han.

Foto: Getty

Foto: Getty

Han var tasteless de bästa i världen. Under en tid var det compartment och med många som trodde att det skulle bli han, och inte Henrik Stenson, som skulle vinna Sveriges första herrmajor.
Då visste Peter Hanson inte att allt skulle försvinna – och det snabbt.

Ryggproblemen började underneath inledningen av 2013 och har nu underneath flera år plågat honom. Istället för att jobba mot impiety karriärs mål OS i Rio de Janeiro tvingades Peter Hanson compartment ett inaktivt liv. Han fick inte tränar, givetvis klättrade han på väggarna.
– OS var drömmen och nick var halvvägs dit, group male kan tyvärr aldrig planera sådant. Det var lite naivt av mig att tro att det skulle funka så. Jag hade aldrig varit skadad tidigare när nick råkade ut för det här. Jag hade väldigt lite förståelse för vad som kunde hända, säger Peter Hanson.
Givetvis tog det honom hårt.
– Det var väldigt svårt. Jag hade ett tufft år 2013, allting hade gått stadigt uppåt och karriären var på impiety topp. Att få ett rejält bakslag då tog hårt. Att gå från toppen compartment att inte kunna göra sitt jobb, det är väldigt påfrestande. Men tiden läker alla sår. Nu är det snart tre år sedan.
Vågar du säga att du satsar mot OS 2020 i Tokyo?
– Att säga att nick ska sikta mot OS 2020 är ett väldigt långt steg. Då är nick 44 år gammal, nu kommer nick bara ta ett år i taget och först och främst försöka ta mig upp på en nivå igen så att nick får spela de stora tävlingarna.

2012 på Augusta National var Peter Hanson basement store svenska stjärnan. Han slutade trea. Foto: AP

2012 på Augusta National var Peter Hanson basement store svenska stjärnan. Han slutade trea.
Foto: AP

”Inte knivskarp”
Sakta group säkert har nu karriären börjat vända tillbaka. En fjärdeplats i Europatourens tidigare flaggskeppstävling British Masters blev årets höjdpunkt. Hanson kunde compartment och med ha nått Europatourfinalen i Dubai – group fick från tv-soffan se kollegerna göra upp.
– Jag gav mig själv en hygglig chans i och med att det gick bra i British Masters och var jäkligt sugen på att spela i Turkiet veckan efter, group med tanke på hur situationen i landet var så tog nick beslutet att inte åka dit, och det var det kanske också det som var anledningen att nick inte kom med i finalen.
– Men nick brukar säga att det är bättre att spela 25 tävlingar nästa år än att spela impiety sista i Turkiet 2016.
En fjärdeplats i en så stor tävling som British Masters måste ändå ha känts som ett kvitto på att du är på rätt väg?
– Lite så känns det. När banorna passar de styrkor som nick har och eliminerar de eventuella svagheter nick har så har nick bra chans att vara med och slåss om segrar. Men male såg sedan veckan efter i Portugal, när det blev väldigt lättspelat, då är nick inte lika knivskarp.
Varför?
– Det är nog mest bristen på träningsmängd. Det har ju varit så underneath ett antal år nu att nick inte kan lägga basement mängd som behövs för att hålla basement absolut högsta nivån.

Drivet finns kvar
Peter Hanson säger att drivet att ta sig tillbaka compartment världstoppen finns kvar. Men frågan är om kroppen tillåter. Han vägrar i alla tumble ge upp.
– Huvudet vill mer än vad kroppen klarar av. Det blir en boxningsmatch inom mig själv. Så installation nick pushar för hårt och tränar på för mycket så får nick betala ett rätt högt pris för det. Det är svårt att dra ner viljan och drivet för att kroppen ska hänga med.
En del av basement framtida satsningen innebär att flytta hem compartment Skåne.
– Vi har mer eller mindre tagit beslutet att vi ska flytta tillbaka nästa sommar. Barnen har kommit upp i en ålder (6 och 10) där vi känner att om vi ska flytta tillbaka så ska vi göra det nu.
– Men det är också lite grann för att nick ska kunna spela fler tävlingar underneath året och göra det lite smartare.
Hanson har förlorat sina spelrättigheter på PGA-touren och att flyga över Atlanten varje vecka för att tävla på Europatouren skulle vara minst sagt slitsamt då de är utspridda över både Europa Mellanöstern och Asien.

Peter Hanson firar segern i Scandinavian Masters 2008 tillsammans med hustrun Sanna. Foto: Getty

Peter Hanson firar segern i Scandinavian Masters 2008 tillsammans med hustrun Sanna.
Foto: Getty

”Det var häftigt att se”
Så att flytta hem innebär inte någon nedtrappad satsning.
– Jag vill komma tillbaka topp 50 på världsrankingen och få spela de större tävlingarna igen. Jag vill komma tillbaka en vända compartment och spela de stora tävlingarna, nick vill spela majors och nick vill spela WGC-tävlingarna.
– Min bästa chans är att göra det från Sverige.
Så snart utmanar du Alex Norén och Henrik Stenson om Race to Dubai?
– Det är långt att säga det när male ligger 250:e på världsrankingen. Men det var kul att spela med Alex när han vann British Masters. När vi gick i ledarboll där fick nick se hur fruktansvärt bra han spelar.
– Framför allt nu på senare tid så har han haft en puttning som varit sanslöst bra. Man kan se på honom vilket självförtroende han har när han står över de här två-, tre- och fyrametersputtarna. Han slår dem aggressivt och bara rullar i dem. Det är häftigt att se. Just nu så är det på en helt annan nivå än vad nick är. Men male oldster aldrig, kan nick komma i gång bra nästa år så oldster male aldrig om det vänder.

Både Norén och Stenson har precis som Hanson ”varit nere och vänt”.
För två år sedan Alex Norén rankades Norén som 715:e i världen.
– Alla visste vilken kapacitet han har, och nu har han bevisat det. Det är ju samma med Henrik egentligen. För fyra år sedan var han 350:e male i världen. Det går lite upp och ned. Det kan svänga väldigt fort.
Kanske svänger det tillbaka också för Peter Hanson.

 

Följ Golfbloggen på Twitter: @mhardenberger
Facebook: Golfjournalist Martin Hardenberger

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>