Leonarda prkosi demografskoj slici Hrvatske: Provjerili smo kako izgleda njezin život

Provjerili smo kako izgleda kada se studentski džeparac, umjesto na izlaske, potroši na pelene i dječju hranu.

S nepune dvije godine Frane je već na fakultetu. Njegovi roditelji su studenti ekonomije, a mom Leonarda prvi kolokvij polagala je samo dva tjedna nakon što se on rodio.

“Profesor je bio susretljiv i rekao mi da mogu dovesti maloga i i pisati kolokvij u njegovom kabinetu”, kaže Leonarda Špiranec.

Položila ga je – s peticom. Nimalo lak posao, s obzirom na to da je uz dvogodišnjaka teško uzeti knjigu u ruke. “To je nemoguća misija, on je priljepak, odmah dođe, hoće i on to čitati, iskida mi sve skripte”, priča o svom sinu. U to smo se i sami uvjerili.

“Subotom ga čuva Filip, ja taj dan učim, a nedjeljom ga čuvam ja papa Filip uči”, kaže Leonarda.

”Naravno da se može”

A to je 22-godišnjem tati Filipu dovoljno da u indeksu naniže uspjeh 5,0! Na posljednjoj se godini fakulteta i zaposlio.

“Naravno da se može. Moja bi poruka čak bila, znam da smiješno zvuči, ali – studentima da imaju što ranije djecu. Drukčije se promatra svijet”, kaže Filip Špiranec.

Koji se u njihovom slučaju – potpuno okrenuo.

“Nismo radili, on je živio u studentskom domu, a ja s cimericom u podstanarstvu”, prisjetila se Leonarda.

Leonarda je iz Omiša, Filip iz Bjelovara. U Zagrebu nemaju nikoga, a dadilju si mogu priuštiti samo kada se polažu ispiti.

Na kolokvij s puno briga

“Idem na kolokvij s puno puno briga u glavi pogotovo ako je taj dan bolestan. Mame-studentice nemaju bolovanje”, kaže Leonarda.

Pomaže im zato novac prikupljen na prosvjedu za kurikularnu reformu. 23-godišnja Leonarda je dobitnica stipendije Hrvatska može bolje.

“Zahvaljujem svim ljudima koji su donirali novac, da su se sjetili da postoje studenti roditelji”, kaže Leonarda.

Jer država, kaže, za mlade obitelji nema sluha. Iako demografska slika Hrvatske odavno svijetli crveno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>