Ruža Tomašić o nafti u Jadranu: Pričekajmo standard desetljeća; Zeleni: Rizično za …

Ruža

Predsjednica HSP AS i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić priopćila je danas da istup ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka vezan uz pronalazak nafte i plina u Jadranu smatra teškom demagogijom i jasnim pokazateljem kako ministar nema rješenja za teško gospodarsko stanje u državi.

Nafta u Jadranu postoji kao što postoji i u većem dijelu svijeta, ali to ne znači da je njena eksploatacija tržišno isplativa. Bušenje na velikim dubinama i to u području u kojem nema većih bazena nafte je jako skup proces te potencijalno vrlo štetan za okoliš, tvrdi Tomašić.

Jadransko some-more spada u poluzatvorena do zatvorena mora i svako izlijevanje nafte pokazalo bi se pogubnim za jadranski ekosustav i našu obalu koja živi od ribarstva i turizma.

Napredak tehnologije kroz narednih standard desetljeća zasigurno će dovesti do pada troškova i podizanja razine sigurnosti eksploatacije na lokacijama kakva je ova u Jadranu papa ćemo tada moći pričati o tržišnoj isplativosti iskorištavanja naftnih resursa u našem moru.

Dotad se od Vlade očekuju brzi i konkretni potezi u revitalizaciji nacionalnog gospodarstva, povećanju konkurentnosti i privlačenju investicija, a ne bajke za buduće generacije, poručuje Tomašić.

Vrijednosti koje ovakve populističke izjave promoviraju dodatno su pogubne za ovu državu jer Hrvatsku iz blata neće podići neki Bogom dani resurs, nego ulaganje u znanost i tehnologiju te promjena političkog diskursa koji svih ovih godina počiva na obećanjima o kruhu bez motike.

Naši radnici su naš najveći resurs i ministar bi konačno trebao poraditi na stvaranju preduvjeta za otvaranje radnih mjesta kako bi oni svojim radom mogli prehraniti svoje obitelji, kaže se u priopćenju.

Zelena akcija: Istraživanja nalazišta nafte u Jadranu rizično za okoliš

Udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija danas je istraživanje mogućih nalazišta nafte i plina u Jadranskom podmorju, ocijenila neprihvatljivim rizikom za okoliš, “kojim Vlada, koja, čini se, nije u stanju pronaći ni sunčevu energiju, niti potaknuti njeno veće korištenje, u očajničkoj potrazi za naftom i plinom, stavlja na kocku najvrjedniji nacionalni prirodni resurs – Jadran”.

Zelena akcija priopćila je kako je na jučerašnjoj plenarnoj sjednici Europskog gospodarskog i socijalnog odbora Europske unije (EGSO) njihov i predstavnik nacionalne mreže okolišnih udruga Zelenog foruma kritizirao Vladu i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, zbog propusta pri provedbi seizmičkih istraživanja mogućih nalazišta nafte i plina u Jadranskom podmorju.

Ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku zamjerili su što se jučer u medijima hvalio kako su pronađene velike količine nafte i plina, a da istraživanje još nije gotovo, niti su podaci obrađeni.

“Dugogodišnji okolišni aktivist Toni Vidan upozorio je članove i članice EGSO-a i Europske komisije na neprihvatljive propuste Vlade koja je, želeći izbjeći javnu raspravu, ove komercijalne aktivnosti proglasila ‘znanstvenim istraživanjem’ te pokazala ozbiljno pomanjkanje brige o najvažnijem nacionalnom prirodnom resursu time što je dozvolila tako opsežno i agresivno istraživanje bez prethodne izrade i usvajanja Studije utjecaja na okoliš”, navodi Zelena akcija.

“U očitom nedostatku sposobnosti osmišljavanja stvarnog razvoja, ne mareći za devastaciju okoliša i uništavanje dugoročnog razvojnog resursa, Vlada kupuje vrijeme stvarajući lažnu nadu kako će nam osigurati lagodan život bez rada”, navodi Zelena akcija.

Podsjeća da je početkom prosinca upozorila na neprihvatljivo kršenje procession zaobilaženjem izrade studije utjecaja na okoliš i najavila pokretanje upravnog spora.

“Norveška tvrtka Spectrum je, bez javnog natječaja, tijekom proteklih nekoliko mjeseci ‘istražila’ oko 15.000 četvornih kilometara Jadrana, metodom koja podrazumijeva detonacije zučnih topova koji stvaraju buku od 240 decibela svakih 10 sekundi i za koje struka tvrdi kako imaju ozbiljne negativne utjecaje na morski okoliš, a posebno na morske sisavce”, priopćila je Zelena akcija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>